Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ // THE IMPORTANCE OF SELF CARE

3.10.17

(scroll down for English)

Συνήθως λέμε ότι όταν η μητρότητα έρθει στη ζωή μας τότε προτεραιότητα έχουν τα παιδιά και μετά ο εαυτός μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τον εαυτό μας όσο πολυάσχολη και εάν είναι η ζωή μας. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας καθώς αυτό είναι που μας δίνει δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τα πάντα ακόμα και εάν αυτό φαίνεται σχεδόν αδύνατον μερικές φορές. Σε πρόσφατη έξοδο που είχα είχα με τις φίλες μου (όλες μαμάδες) συζητήσαμε όχι μόνο για τον αγώνα που χρειάζεται να δώσει κάθε μάνα για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τον ευατό μας. 

Η φροντίδα του εαυτού μας, το λεγόμενο self-care είναι το σύνολο των πράξεών που κάνουμε για να αναπτύξουμε, προστατέψουμε και βελτιώσουμε την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής μας. 

Προσωπικά ξέρετε ποια θεωρώ εγώ καλή μητέρα και καλή σύζυγο; Είναι αυτή που πάνω από όλα και όλους αγαπά τον εαυτό της. Εάν είσαι χαρούμενη με το ποια είσαι, τα έχεις καλά με την ψυχή σου και το σώμα σου τότε αυτό φαίνεται και τότε μόνο μπορείς να προσφέρεις το καλύτερο τόσο στα παιδιά σου όσο και στο σύζυγό σου. Καλή μητέρα είναι η ευτυχισμένη μητέρα. 

Δεν είναι καθόλου εγωιστικό να αγαπάς τον εαυτό σου. Είναι απαραίτητο. Το να φροντίζεις τον εαυτό και να νοιάζεσαι για την υπαρξή σου σημαίνει καταρχήν ότι αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι και αναγνωρίζεις τόσο τις αδυναμίες σου όσο και τα δυνατά σου σημεία. Επιπλέον το πόσο πολύ φροντίζεις τον εαυτό σου μπορεί να αποτελέσει και ένα πολύ καλο οδηγό για το πως θέλεις οι άλλοι να σε αντιμετωπίζουν. Μην ξεχνάς ότι εάν είσαι άδεια μέσα σου δεν μπορείς να προσφέρεις σε κανέναν.  

Δεν είναι πάντα εύκολο να φροντίζεις τον εαυτό σου όταν δουλεύεις και πρέπει να φροντίζεις και όλους τους άλλους. Αλλά που και που χρειάζεται να δείξεις λίγη αγάπη στον εαυτό σου, δεν χρειάζονται μεγάλα πράγματα μια βόλτα στο κομμωτήριο ή μια έξοδος γαι φαγητό μπορούν να κανουν την διαφορά. 

Υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά και φροντίζω να προσέχω ώστε να μπορώ να είμαι στα καλύτερά μου πάντα. 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Όσο πολυάσχολη και εάν είστε, μην παραλείπετε το ετήσιο ραντεβού σας με τον γυναικολόγο για ένα τέστ Παπ. Ξέρω πολύ καλά ότι με τους έντονους ρυθμούς που έχει η ζωή μας είναι πολύ εύκολο να το βάλουμε στην άκρη για μια άλλη στιγμή και τελικά να το ξεχάσουμε (το έκανα μάλιστα κι εγώ ... με μεγάλη επιτυχία!). Όταν κάτι δεν πάει καλά με το σώμα μας, αυτό μας στέλνει τα σημάδια του από εμάς εξαρτάται εάν θα δώσουμε σημασία και θα αντιληφθούμε το πρόβλημα εγκαίρως. 
Δεδομένου ότι διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, του ροζ μήνα της πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνου του μαστού, νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να προγραμματίσετε τόσο τις εξετάσεις σας όσο και την ετήσια μαστογραφία σας, δεν νομίζετε;  

ΥΠΝΟΣ

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα και κοιμηθείτε αρκετά. Ξέρω από πρώτο χέρι πόσο πολυάσχολη είναι η ζωή μιας εργαζόμενης μητέρας αλλά όταν έρθει η ώρα του ύπνου αφήστε τα όλα και κοιμηθείτε. Θα βρίσκονται εκεί και το επόμενο πρωϊ, ο ύπνος σας όμως όχι. Είναι σημαντικό να ξυπνάτε γεμάτη ενέργεια, έτοιμη να κατακτήσετε τον κόσμο και όχι να θέλετε να κρυφτείτε στο πάπλωμα για την υπόλοιπη εβδομάδα. Θα δείτε ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά όχι μόνο στο σώμα σας αλλά και στο πνεύμα σας. 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η σωστή διατροφή και το φαγητό γενικότερα είναι πολύ σημαντικά για την ποιότητα ζωής μας αλλά και για τις αντοχές μας. Προσωπικά είμαι υπέρ της ισορροπίας στη διατροφή. Μην αποκλύεται κάτι χωρίς λόγο και προσπαθήστε να δοκιμάσετε νέες γεύσεις. Δείτε το φαγητό ως ένα καύσιμο για τον οργανισμό σας και όχι απλά ένα μέσο για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας. Ισορροπήστε το κάθε γεύμα μας με τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και φροντίστε να γνωρίζετε τι πραγματικά τρώτε. Ένα πρώτο βήμα για μια καλύτερη διατροφή είναι να καταναλώνεται εποχιακά φρούτα και λαχανικά, καθώς με αυτόν τον τρόπο τρώτε μόνο ότι είναι στην καλύτερη εποχή του και έχει περισσότερες βιταμίνες και λιγότερα χημικά. Στο σχετικό μου άρθρο στο Edit Your Life Magazine, μπορείς να διαβάσεις τόσο για τα οφέλη της εποχικότητας των φρούτων και των λαχανικών όσο και να εκτυπώσεις τον δωρεάν οδηγό με όλα τα φρούτα και λαχανικά του Οκτωβρίου. Μην ξεχνάς ότι το φαγητό εκτός από βασική κινητήρα δύναμη του οργανισμού μας, είναι και απόλαυση, γι' αυτό πρέπει να τρώμε και τα φαγητά που μας αρέσουν. 

ΑΣΚΗΣΗ

Καθώς μεγαλώνω αντιλαμβάνομαι τη σημασία της άσκησης. Βέβαια, όσοι με ξέρουν καλά, ξέρουν πόσο κακή σχέση έχω με τη γυμναστική και οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί άσκηση. Τώρα πια, τη θεωρώ αναγκαία για τη φροντίδα του εαυτού μου. Κακά τα ψέματα, μου έδειξε ποιο πραγματικά είναι το σώμα μου και τι μπορεί να καταφέρει. Για αρκετό καιρό, ειδικά μετά την γέννηση των δύο παιδιών μου, ήμουν πολύ απογοητευμένη τόσο με το σώμα μου όσο και με κάποια κιλά που είχα επιπλέον. Μου πήρε αρκετό καιρό να συνειδητοποιήσω ότι με το να παραπονιέμαι γι' αυτό δεν άλλαζε πραγματικά τίποτα. Έπρεπε να κάνω κάτι. Σίγουρα το έχεις ακούσει παντού ότι η άσκηση μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά πίστεψέ με μόλις δεις τη διαφορά τότε μόνο το πιστεύεις πραγματικά και συνεχίζεις. 

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Μπορεί απλά να δουλεύεις για να καλύψεις τις ανάγκες της οικογενειάς σου ή μπορεί να είσαι από τους τυχερούς που όχι μόνο καλύπτουν τις ανάγκες τους αλλά κάνουν και μια δουλειά που πραγματικά λατρεύουν. Όπως και να έχει πρέπει να εργαζόμαστε για να ζούμε ... όχι να ζούμε για να εργαζόμαστε. Όσο και εάν αγαπάμε τη δουλειά μας είναι σημαντικό να κάνουμε ένα διάλειμμα, να πάρουμε λίγες ημέρες άδεια και να απομακρυνθούμε για λίγο από οτιδήποτε έχει να κάνει με τα άγχη της δουλειάς. Μην ξεχνάς ότι εάν συνεχώς δουλεύεις "στο φούλ", κάποια στιγμή θα "καείς". Ο κινητήρας σου θα παραδώσει πνεύμα, όπως συμβαίνει και στα αυτοκίνητα. 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Είμαι από αυτούς που πάντα δουλεύουν βάσει προγράμματος. Έχω την ρουτίνα μου, τι να κάνουμε. Αυτά τα μικρά λοιπόν πραγματάκια είναι που κάνουν τη διαφορά στην ημέρα μου. Μικρά πραγματάκια όπως ο πρωϊνός καφές που χωρίς αυτόν δεν μπορώ να λειτουργήσω, η ατζέντα μου με το πρόγραμμα της ημέρας γιατί είπαμε χωρίς πρόγραμμα αγχώνομαι και χάνω την μπάλα αλλά και μικρές απολαύσεις όπως να ακούω το αγαπημένο μου podcast όση ώρα κάνω για να πάω στη δουλειά μου. Σίγουρα και εσείς θα έχετε τέτοιου είδους μικρές απολαύσεις που σας φτιάχνουν την ημέρα και σας κάνουν να αισθάνεσθε ότι μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. 

Παρακάτω σας έχω μερικές προτάσεις/ιδέες για μικρές απολαύσεις. 


20 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ

1. Παρακολουθήστε την αγαπημένη σας ταινία, ακόμα και εάν είναι για 100η φορά (για μένα θα είναι είτε το "Dirty Dancing" είτε το "The Best of Me").
2. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα αφρόλουτρο, αυτά τα μεγάλα, απολαυστικά αφρόλουτρα με άλατα και αιθέρια έλαια που κάνατε τον παλιό καιρό, τότε που όλα ήταν πιο απλά, ανάψτε και κανένα κερί, γεμίστε ένα ποτήρι με prosecco και ακούστε χαλαρωτική μουσική. 
3. Κλείστε το τηλέφωνο και οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκεύη για λίγη ώρα.
4. Κλείστε ένα ραντεβού στο κομμωτήριο ή απολαύστε ένα μανικιούρ (θα αισθανθείτε καινούργιος άνθρωπος).
5. Κάντε μια μεγάλη βόλτα ή πάτε για τρέξιμο.
6. Φορέστε το αγαπημένο σας άρωμα κάθε μέρα.
7. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και χορέψτε ή απλά κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε. 
8. Δειπνήστε στο αγαπημένο σας εστιατόριο. 
9. Αγοράστε στον εαυτό σας μερικά λουλούδια, μην περιμένετε απλά να το κάνει κάποιος άλλος. 
10. Ξυπνήστε νωρίς, φτιάξτε πρωϊνό και απολαύστε τον πρωϊνό σας καφέ με ηρεμία και ησυχία (αυτό το προσπαθώ ακόμα ... ).
11. Ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί, παραγγείλτε από το αγαπημένο σας delivery και απλά ξεφυλλίστε όλα αυτά τα περιοδικά που έχετε στοιβάξει στο καλάθι σας.  
12. Κοιμηθείτε. 
13. Τεντωθείτε σαν γάτα. 
14. Φτιάξτε την ντουλάπα σας, αυτό βέβαια μπορεί να μοιάζει περισσότερο σαν αγγαρεία και λιγότερο σαν απόλαυση αλλά θα μείνετε έκπληκτη με το πόσα ξεχασμένα πράγματα θα ανακαλύψετε. 
15. Παρακολουθήστε τον μαραθώνιο της αγαπημένης σειράς με back to back επεισόδια. 
16. Απολαύστε τον καφέ σας στον αγαπημένο σας μέρος. 
17. Βγείτε έξω με τις φίλες σας (ή μείνετε μέσα με τις φίλες σας!).
18. Βγείτε για φαγητό με μια φίλη σας που έχετε να δείτε καιρό. 
19. Επισκεφθείτε ένα μουσείο. 
20. Βγείτε έξω και φωτογραφήστε οτιδήποτε σας αρέσει. 


Μην ξεχνάτε ότι το να φροντίζεται να να νοιάζεστε για τον εαυτό σας δεν είναι πολυτέλεια ... είναι αναγκαιότητα. 

Αλήθεια, εσείς πως φροντίζεται τον εαυτό σας; Αφήστε μου το σχόλιό σας παρακάτω. 

People always say that life becomes all about the kids once motherhood begins, but the truth is, a mother should not lose sight of herself among the craziness that is often associated with parenthood. Self-care is one of the most important things a mother can do to help her stay positive every day, even the super tough days that are inevitable. At a recent “girl's night out” with my BFFs (more like a "mama's night out"), we all discussed the many joys and struggles of being a mother and we agreed on the importance of self-care.

But what is self-care? Self-care is the actions that individuals take for themselves, on behalf of and with others in order to develop, protect, maintain and improve their health, wellbeing or wellness.

Want to know what really defines a good mother and a good wife? Is the one that loves first and above all herself. If you are happy with who you are, with your soul, with your body then you are the best mother your children could ever have and the woman of your husband's dreams. Being kind to yourself isn’t a luxury… it’s a necessity.

It's not selfish at all to love yourself. Practicing self-care means that you’re willing to accept yourself and acknowledge the fact that you have both strengths and weaknesses. When you take care good care of yourself, you also set the standards for how you want to be treated by others. You can’t pour from an empty cup unless you first refill yours. And I'm not referring to wine. 

It’s not always easy, especially if you love staying busy, working and taking care of others. You might even feel a little guilty about taking some time out for yourself. BUT, we all need to show ourselves a little extra love at times. Better yet, make it a habit. Whether it be having a day at a salon or giving yourself a little day off once in a while.

Here are some things that I consider to be self-care and I make sure it's something I'll be practicing to make sure I'm functioning my best so I can give everything my best in life. When you're completely burnt out you can't really succeed in anything in your life you are simply surviving.

BE AWARE

Don’t skip your yearly gynecological appointments. We are all super busy and it’s easy to push them aside (been there, done that unfortunately), but it’s important to get yearly pap smears and talk to your doctor about what’s going on with your body. When something's not working well it sends out signs and it's wise not to overlook them. We are into the first days of October, the Breast Cancer Awareness Month, this is your reminder to schedule your annual exams. 

SLEEP

Prioritise your sleep and make sure you are getting enough sleep. I know how busy a mom's life can be but when the time comes, just leave it all there and go to bed. It's important when you wake up to actually feel ok and ready to take on the day instead of just wanting to hide under your duvet. It is also something that makes an incredible difference to your mental state, it doesn't fix things but when you're not exhausted it will help you drastically with certain things like decisions.

DIET

Food and diet is something extremely important for your wellbeing and how you function day to day. My advice is to have a balance when it comes to food, don't cut anything out without a reason and try to have a bit of everything. Treat food as fuel and try not to make food a super emotional thing. Balance every meal and try to be conscious of what you are eating. Is it giving you the things you need and is it rich in nutrients? In my recent article for Edit Your Life Magazine, I'm breaking down the importance of seasonal eating along with a helpful free printable guide of all the fruits and vegetables October brings, go and read all about it. Above all, food is a pleasure and I definitely believe in eating the food that you really enjoy.

FITNESS

As I'm getting older I can understand the importance of fitness. I've not always thought this way about it and to tell you the truth I used to really dislike everything fitness related, but now it's something that I consider self-care. It's something that helped me have a more positive relationship with my body. For so long I hated certain things about my body and the way that I looked and it took me way too long to realize that hating those things weren't going to change them. Appreciating my body for what it is and all the things it can do hasn't been easy but it makes me want to actually change the things I don't like instead of just hating them and not making an effort. Exercise is one of those things we're constantly told make a huge difference but it's not until you feel that difference that you believe it.

STEPPING AWAY FROM WORK

Wheather you work just to pay your bills or you are incredibly fortunate to be doing something you really adore and still pay your bills my advice is the same. Work to live and not live to work. As much as excited your job may be or not, sometimes you do need to take a step back and take some time off. Sometimes, the only person putting pressure on you is yourself and you do need to learn to take a step back. Don't forget that this constantly going going going doesn't end up in a better workflow, it's just a one-way street to a burnout. We all have to work hard and we all have bills to pay but that doesn't mean we have to work ourselves into the ground, life isn't just about constantly working as there are so many other magical things life has to offer.

THE LITTLE THINGS

I've always been a huge believer of having a routine and there are certain things that I like to do on a daily basis that really make a huge difference in my day. Things like my morning coffee and listening my favorite podcasts on my way to work are things that really set my day up the right way. I'm sure we all have those little routines in our life that make us feel like we're totally bossing it and without them that things are crumbling a little. 

I've compiled a list of some small self-care ideas that you may want to start doing. 

20 SMALL SELF-CARE IDEAS

1. Watch your favorite movie, even if it's for the 50th time (that will be "Dirty Dancing" or "The Best of Me" for me).
2. Take a long bath, pop some prosecco, light some candles and listen to some relaxing music. 
3. Turn off your phone for a few hours.
4. Have a mini pamper session (you will feel brand new).
5. Go for a long walk (or a run).
6. Wear your favorite perfume every day.
7. Put your favorite music on and dance away or just close your eyes and listen.
8. Eat at your favorite restaurant.
9. Buy yourself some flowers, don't just sit and wait for someone to offer you some.
10. Get up early, make yourself breakfast and enjoy your morning coffee in peace and quiet (I'm still working on this one!).
11. Throw yourself a little party. Buy a bottle of your favorite wine, grab some takeout and read all the magazines you’ve been hoarding. 
12. Take a nap.
13. Stretch.
14. Organize your closet, it might look like an errand but you will be amazed by all the forgotten thing you will find. 
15. Watch a marathon of your favorite TV show. 
16. Have a cup of coffee at your favorite coffee place.
17. Have a girls’ night out (or in).
18. Have a lunch date with a friend.
19. Go to a museum.
20. Go out and take some photos.



Don't forget that being kind to yourself isn’t a luxury… it’s a necessity.

How do you practice self-care? How often do you take small brakes, just for yourself? Leave me a comment below. 

You Might Also Like

1 σχόλια

myTaste.gr