ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΑΡΜΠΡΕ ΒΑΝΙΛΙΑ-ΣΟΚΟΛΑΤΑ (ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ) // CLASSIC VANILLA CHOCOLATE MARBLED BUNDT CAKE (BASIC RECIPE)

11.1.18

Vanilla-Chocolate Marbled Bundt Cake recipe: A basic cake recipe | Ioanna's Notebook
(scroll down for English)
Τα κέικ τα αγαπάμε πολύ και γι' αυτό - όταν προλαβαίνω - συνήθως ψήνω και κάποιο την Κυριακή το απόγευμα για να έχουμε κάτι για τις δύσκολες ώρες. Επιπλέον αρέσουν πολύ στα παιδιά και μια φέτα κέικ είναι ότι πρέπει για ένα γρήγορο απογευματινό. Έχω μοιραστεί πολλά αγαπημένα κέικ, όπως το απίθανο κέικ λεμόνι της φίλης μου Σταυρούλας, το σιροπιαστό κέικ καρύδας αλλά και το κέικ "τρέλα" χωρίς αβγά και γάλα ή το γρήγορο "κουπάτο" κέικ σε 2 λεπτά. Το πιο συνηθισμένο μου όμως κέικ είναι το κλασικό βανίλια-σοκολάτα αλλά επειδή φτιάχνω πολύ συχνά φροντίζω να τα "πειράζω" λιγάκι για να μην βαριόμαστε. 

Vanilla-Chocolate Marbled Bundt Cake recipe: A basic cake recipe | Ioanna's Notebook

Συνήθως παίζω με τα αρώματα ή τα έξτρα αλλά η βασική συνταγή είναι η ίδια και είναι αυτή που θα σας δώσω σήμερα, καθώς την θεωρώ την απόλυτη βασική συνταγή για κέικ. 

Vanilla-Chocolate Marbled Bundt Cake recipe: A basic cake recipe | Ioanna's Notebook

Μερικές φορές - όταν έχω όρεξη - παίζω και με τα σχήματα και ψήνω με το ίδιο μείγμα ένα μακρόστενο κέικ και 12 μικρά κεκάκια (cupcakes). Η συνταγή είναι αρκετή είτε για ένα στρογγυλό κέικ είτε για ένα μακρόστενο και 12 cupcakes. Εάν μάλιστα έχω πολύ όρεξη πειράζω τα μείγματα ώστε το κέικ και τα cupcakes να έχουν διαφορετικές γεύσεις ... π.χ. σοκολατένια cupcakes με σοκολατένια γλάσο και κέικ πορτοκαλιού με κομματάκια σοκολάτας, κοντίτα και πορτοκαλένιο γλάσο ... οι συνδιασμοί είναι πάρα πολλοί, όρεξη να υπάρχει!
Vanilla-Chocolate Marbled Bundt Cake recipe: A basic cake recipe | Ioanna's Notebook

Ας περάσουμε στη συνταγή, τι λέτε; 

 Εκτυπώστε τη συνταγή

ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΑΡΜΠΡΕ ΒΑΝΙΛΙΑ-ΣΟΚΟΛΑΤΑ (ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)

Φτιάχνει 1 στρογγυλό κέικ ή 1 μακρόστενο + 12 cupcakes 
Προετοιμασία: 20 λεπτά - Ψήσιμο: 1 ώρα - Αναμονή: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
2 φλ. λευκή ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
1 φλ. φρέσκο γάλα 
3-4 κ.σ. σκόνη κακάο διαλυμένη σε 1/3 φλ. φρέσκο γάλα
1 συσκευασία έτοιμο γλάσο σοκολάτας (προαιρετικά) 
χρωματιστή τρούφα για διακόσμηση (προαιρετικά) 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώστε καλά μια στρογγυλή φόρμα κέικ και στη συνέχεια ρίξτε λίγο αλεύρι. Κουνήστε τη φόρμα να κολλήσει το αλεύρι παντού και στη συνέχεια τινάξτε το να φύγει όσο περισσεύει. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. 

Στο μπολ του μίξερ βάλτε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μεχρι να μαλακώσει το βούτυρο και να αφρατέψει το μείγμα (περίπου 2 λεπτά). Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας να ενσωματωθεί. Προσθέστε ένα-ένα τα αβγά μέχρι να ενσωματωθούν και με την σπάτουλα ξύστε τα τοιχώματα και τον πάτο του μπολ. Προσθέστε σιγά-σιγά το γάλα και στη συνέχεια το αλεύρι. Χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ βάλτο τα 2/3 από το μείγμα και στο υπόλοιπο 1/3 προσθέστε το  μείγμα κακάο-γάλα. Χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί και αφήστε το στην άκρη.

Είναι ώρα να ενώσουμε τα μείγματα. Ρίξτε το μισό μείγμα βανίλιας στη φόρμα του κέικ και ρίξτε από πάνω το μείγμα σοκολάτας. Καλύψτε με το υπόλοιπο μείγμα βανίλιας. Με ένα ξυλάκι ή ένα μαχαίρι κάντε σχήματα τύπου "8" σε όλο το κέικ για να ανακατέψετε τα μείγματα. Μερικές φορές κινηθείτε πιο βαθιά και άλλες πιο επιφανειακά αλλά σε κάθε περίπτωση αποφύγετε να ανακατέψετε πάρα πολύ τα μείγματα.  

Ψήστε το κέικ για περίπου 50-60 λεπτά. Δοκιμάστε εάν ψήθηκε, βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι στο κέντρο του κέικ. Εάν βγεί στεγνό, το κέικ σας είναι έτοιμο. Αφήστε τη φόρμα στην άκρη να κρυώσει για 20-30 λεπτά και στη συνέχεια "γυρίστε" το σε μια πιατέλα. Εάν το κέικ δεν πέφτει, προσεκτικά περάστε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο κέικ και στα τοιχώματα της φόρμας ώστε να ξεκολλήσει και μετά γυρίστε το. Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς (περίπου 2 ώρες), μπορείτε να το γαρνίρετε με το γλάσο σας. Εάν θέλετε μπορείτε να το πασπαλίσετε με χρωματιστή τρούφα πριν στεγνώσει εντελώς το γλάσο (για να κολλήσει καλύτερα).

Καλά ψησίματα!
I do love a delicious bundt cake. I usually make one every other Sunday. A big cake slice and a cup of hot coffee and you are starting the day right. BTW it makes the perfect kids' after-school snack. I've shared a lot of cake recipes all these time, like my coconut syrup cake, my friend's amazing lemon cake recipe, the crazy chocolate cake or the 2-minute chocolate cake cups but what I usually make is a cake with a chocolate butter swirled inside and a vanilla glaze over top or I put a bunch of chocolate chips inside.

Vanilla-Chocolate Marbled Bundt Cake recipe: A basic cake recipe | Ioanna's Notebook

Usually, I play with the flavors and the add-ons but the basic recipe remains the same and that's what I'm going to share with you today, a Vanilla-Chocolate Marbled Bundt Cake recipe which I consider the ultimate basic cake recipe.

Vanilla-Chocolate Marbled Bundt Cake recipe: A basic cake recipe | Ioanna's Notebook

Sometimes I even play with the shape and I bake it using my cupcakes pan and my loaf pan (the recipe is enough for 12 cupcakes + a loaf cake). If I'm on the mood I play around with the add-ons so I end up with different cake flavors like chocolate cupcakes with chocolate frosting or an orange loaf cake with chocolate chips ... the combinations are unlimited!

Vanilla-Chocolate Marbled Bundt Cake recipe: A basic cake recipe | Ioanna's Notebook

Now, let’s talk about the bundt cake.

 Print the recipe

VANILLA-CHOCOLATE MARBLED BUNDT CAKE 

Makes 1 bundt cake or 12 cupcakes & a loaf cake
Preparation: 20 minutes - Baking: 1 hour - Cooling: 30 minutes

INGREDIENTS
2 cups granulated sugar
250 gr. butter, at room temperature
2 tsp vanilla extract
4 eggs, at room temperature
250 gr. cake (self-rising) flour 
1 cup milk
3-4 tbsp cocoa powder mixed with 1/3 cup milk
1 box ready-made chocolate frosting
sprinkles for decoration (optional)

DIRECTIONS
Grease the pan with some butter using your fingers, making sure to grease all the nooks and crannies. Sprinkle the flour all over the pan and knock out the excess. Preheat the oven to 200°C. 

Place the sugar and butter in the bowl of a stand mixer and beat on medium speed until the butter looks light in color and fluffy (about 2 minutes). Add the vanilla and mix until incorporated. Add the eggs one at a time, beating until completely incorporated and scraping down the sides and bottom of the bowl between each addition. Add the milk slowly and then the flour and beat until it's incorporated. Scrape down the sides and bottom of the bowl. 

Spoon 2/3 of the cake batter into a separate bowl and add to the remaining cake butter the cocoa-milk mixture. Beat until it's incorporated and set aside. 

It's time to layer the batter into the bundt. Spoon half of the vanilla batter into the prepared pan. Scrape the chocolate batter on top. Spread the remaining vanilla batter on top of the chocolate batter. Swirl the vanilla and chocolate layers by inserting a knife or skewer into the batter and make “figure eight” motions throughout the entire cake to marble the batter. You may want to sometimes dig deep to the bottom and sometimes lift up to make sure the batter really moves around. Be careful not to overmix the batters, or else they will blend together instead of marbling. 

Bake until a toothpick inserted in the center comes out clean (50-60 minutes). Let cool in the pan for 20-30 minutes and then invert onto a serving plate while still warm. If the cake doesn’t unmold, gently slip a very thin knife between the cake and the pan all the way around to loosen it and then try again. Once the cake has cooled completely (after about 2 hours), frost the cake, making sure the frosting drips down the sides of the cake. If decorating with sprinkles, sprinkle them randomly on the cake before the glaze dries.


You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr