10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

14.9.17

10 Helpful Tips for Kid's School Lunch & Snacks - 10 Συμβουλές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο | Ioanna's Notebook
(scroll down for English)
Τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί και ο "πονοκέφαλος" για το κολατσιό των παιδιών. Πολυγραμμένο και πολυδιαβασμένο το εν λόγω θέμα με πολύ θεωρία αλλά στην πράξη "κολλάει το σίδερο" που λέει και ο λαός. Διότι αγαπημένη μου μανούλα εάν κάνεις το λάθος και google-άρεις "επιστροφή στο σχολείο" το τι θα δούν τα ματάκια σου δεν φαντάζεσαι. Φιδάκια από σταφύλια, κρακεράκια με χαρούμενες φατσούλες, σαντουιτσάκια με ματάκια από πιπεριές και τόσα άλλα! Εάν νομίζεις ότι υπάρχει παιδί που θα πάει το κολατσιό του στο σχολείο και θα μείνει έτσι οριζόντιο το τοστ ή το φιδάκι στην εντέλεια γελιέσαι! Δεν θα αναφερθώ κάν σε χρωματιστές κορδέλες, σχοινάκια και λαδόκολλες κομμένες με σχεδιάκια ... γιατί μπορεί να κάνουν τη διαφορά αλλά κρατήστε τις ιδέες σας για τα πάρτυ και όχι για το σχολείο ... εκτός και εάν θέλετε να αποτρελαθείτε εντελώς! 

Και αφού λοιπόν το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, ας περάσουμε σε πιο πρακτικά και επί της ουσίας πράγματα. Το σπουδαιότερο δεν είναι μόνο να καταφέρεις το παιδί σου να καταναλώσει σπιτικά σνακ αλλά και να το πείσεις για την αναγκαιότητα της σωστής διατροφής. Οπότε όπως καταλαβαίνεις πρέπει πρώτα εσύ ως μητέρα να έχεις εμπεδώσει αυτή την αναγκαιότητα! Εκτός σπιτιού, το παιδί έχει να παλέψει με τη δελεαστική βιτρίνα του κυλικείου. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, έχουν γίνει αξιόλογες κινήσεις και έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό οι ανθιυγεινοί πειρασμοί από τα σχολεία αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχει ακόμη αρκετή ζάχαρη, πολύ αλάτι και αμφίβολα "βούτυρα" στα σφολιατοειδή και τα αρτοποιήματα. Όπως και να το κάνεις είναι μεγάλος πειρασμός με αρνητικά αποτελέσματα. Φορτώνουν το παιδί με περιττές (και κακές θερμίδες) ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν λανθασμένα τα διατροφικά του γούστα, κάτι που θα το ακολουθεί και στο μέλλον. Άλλωστε το κλειδί της επιτυχίας είναι οι καλές διατροφικές συνήθειες από πολύ μικρή ηλικία. Μεγαλώνοντας, τα αγγελούδια μας θα ακολουθήσουν με τις παρέες τους αναπόφευκτα τον δρόμο του fast food, οπότε ό,τι έχουν ήδη μάθει και αγαπήσει θα είναι μια καλή παρακαταθήκη.

Τίποτα έτοιμο δεν αντικαθιστά την ποιότητα του σπιτικού και επιπλέον υπάρχει και το θέμα των χρημάτων, που στην εποχή μας δεν είναι αμελητέο. Το σπιτικό σνακ δεν είναι δείγμα οικονομίας, αλλά οικογένειας με γνώση, που φροντίζει τα παιδιά της.

Το μυστικό για ένα επιτυχημένο κολατσιό, είναι να προσέξεις κάποια βασικά πράγματα:

1. Τα παιδιά βαριούνται
Ναι, μερικές φορές βαριούνται να φάνε, είναι αλήθεια. Εάν λοιπόν τους βάλεις ένα ολόκληρο φρούτο όπως μήλο, πορτοκάλι ή αχλάδι οι πιθανότητες είναι να καταλήξει μισοφαγωμένο ή ολόκληρο στα σκουπίδια. Προτίμηστε μια μπανάνα (την τρώνε καλύτερα) ή κόψτε τα φρούτα σε μικρότερα κομμάτια και βάλτε τα σε ένα ταπεράκι. Μικρά φρούτα όπως φράουλες, βερίκοκα ή σταφύλι είναι ιδανικά για το σχολείο. Μπορείτε  ακόμη να ετοιμάσετε και κάποια φρουτοσαλάτα. 

2. Τα παιδιά δεν θέλουν να λερώνονται
Όσο και εάν δεν το πιστεύετε, τα παιδιά όταν λερώνονται στη διάρκεια του φαγητού αισθάνονται άσχημα. Οπότε προτιμήστε εύκολα φαγητά χωρίς πολλές σάλτσες και αποφύγετε τις σούπες. Κρατήστε τα σπαγγέτι για το σπίτι και ετοιμάστε τους μικρά ζυμαρικά όπως τορτελλίνι, πένες, φαρφάλες ... υπάρχουν τόσα πολλά είδη. 

3. Κάντε την κατάψυξη βοηθό σας
Η σωστή χρήση της κατάψυξης είναι μεγάλο πράγμα. Ετοιμάστε νόστιμα πιτάκια, κέικ ή ακόμα και μπισκότα και διατηρήστε τα στην κατάψυξη για "μια ώρα ανάγκης". Έτσι δεν θα ξεμείνετε ποτέ από κολατσιό, μόνο φροντίστε να τα βγάζετε από το πρηγούμενο βράδυ ώστε είναι έτοιμα για να τα πάρουν μαζί τους το πρωί.

4. Εφοδιαστείτε με λαχανικά και τυριά
Φροντίστε να έχετε λαχανικά καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια και ενδεχομένως κάποιο θρεπτικο ντιπ (όπως χούμους) ή ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά (όπως το κατίκι). Αγγουράκια, καροτάκια, ντοματίνια είναι τα αγαπημένα όλων. 

5. Δώστε προσοχή στα δοχεία
Όσο χαριτωμένο και εάν είναι αυτό το ροζ ταπεράκι με τα φλαμίνγκο εάν δεν κλείνει καλά, πίστεψέ με θα καταλήξει να σου πιάνει χώρο στο ντουλάπι. Φροντίστε λοιπον τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ασφαλή και να κλείνουν καλά. Επιπλέον εάν το παιδί σας τρώει στο σχολείο, μιλήστε με τον υπεύθυνο για τον τρόπο ζεστάματος του φαγητού καθώς δεν είναι όλα τα δοχεία κατάλληλα για φούρνο μικροκυμμάτων. Επιπλέον να έχετε υπόψη σας ότι τα γυάλινα δοχεία είναι αρκετά βαριά ενώ τα μεταλλικά - εάν ζεσταθούν - καίνε πολύ.

6. Φροντίστε να έχετε ποικιλία ώστε να μην βαριούνται
Αν και το έχω πει παραπάνω, θα το ξαναπώ. Τα παιδιά βαριούνται εύκολα και γι' αυτό η ποικιλία στο φαγητό τους είναι απαραίτητη.
- Φτιάξτε το παραδοσιακό τοστ με φαντασία και ποιοτικά υλικά. Αποφύγετε τα μείγματα αλλαντικών τύπου πάριζα και προτιμήστε καθαρό ζαμπόν από μπούτι ή ακόμα καλύτερα γαλοπούλα. Χρησιμοποιήστε κανονικά τυριά (όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι) κομμένα σε λεπτές φέτες ή κάποιο τυρί χαμηλών λιπαρών και μην ξεχνάτε τα λαχανικά. Μια φέτα ντομάτα, μαρούλι ή αγγούρι είναι ότι πρέπει! Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε χάμπουργκερ με σπιτικό μπιφτέκι ή ψητό κοτόπουλο. 
- Χρησιμοποιήστε  φρέσκο ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, ακόμα και αν πρόκειται για ψωμί του τοστ. Σίγουρα έχει λιγότερα συντηρητικά από τα μεγάλης διάρκειας.
- Φτιάξτε σπιτικές τυρόπιτες, κοτόπιτες ή ζαμπονοτυρόπιτες που αρέσουν στα παιδιά ή τυλίξτε ζαμπόν και μαλακό τυρί σε αραβικές πίτες ή τορτίγιας.
- Ποιος δεν λατρεύει την πίτσα; Φτιάξτε σπιτική πίτσα με τα αγαπημένα τους υλικά και δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!
- Αποφύγετε όσο γίνεται τα γλυκά, αν όμως επιμένουν μην τους χαλάσετε το χατίρι. Φτιάξτε νόστιμα υγιεινά κέικ και cookies με αγνά υλικά όπως σταφίδες, μαύρη σοκολάτα, λίγους ξηρούς καρπούς ή ακόμα και σπιτικές μπάρες δημητριακών. Εάν δεν έχετε άλλη λύση, προτιμήστε κάποιο παστέλι του εμπορίου.  
- Φροντίστε να έχουν μαζί τους κάτι για τσιμπολόγημα ώστε να τους "κόψει" την πείνα. Τα ξηρά φρούτα και οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι ιδανικά σνακς.

7. Μην είστε τόσο αυστηροί με τη διατροφή τους
Όλες μας λίγο-πολύ ξέρουμε και κάποια που μεγαλώνει το παιδί της με σπόρους chia και βρώμη αλλά όταν βρεθούν σε πάρτυ παίρνουν αγκαλιά το μπολ με τα πατατάκια και δεν το αφήνουν με τίποτα! Αφήστε τους μια ημέρα ελεύθερη - η Παρασκευή ειναι ιδανική - να διαλέξουν εάν θέλουν το κολατσιό τους από το κυλικείο. Οι πιθανότητες είναι ότι θα κατευθυνθούν προς το κουλούρι Θεσσαλονίκης και όχι προς τα κρουασάν!

8. Αφήστε τα παιδιά να φτιάξουν μόνα τους το κολατσιό
Εάν τα εμπλέξετε στην όλη διαδικασία θα νιώσουν χρήσιμα και σίγουρα θα απολαύσουν διπλά κάτι που έφτιαξαν μόνα τους. 

9. Ετοιμάστε το κολατσιό από το βράδυ
Καταλαβαίνω και ξέρω εκ πείρας ότι ο χρόνος όλων είναι περιορισμένος αλλά αφιερώστε λίγο χρόνο στην προετοιμασία του κολατσιού και μην "βολευτείτε" στα έτοιμα του κυλικείου. Δεν θέλει κόπο, απλά σωστή οργάνωση. Φροντίστε να ετοιμάσετε το κολατσιό από το προηγούμενο βράδυ - ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτού  - ώστε να μην σας πιάνει πανικός το πρωί. Εάν σας βολεύει μπορείτε να εντάξετε και το κολατσιό των παιδιών στο μενού της εβδομάδας, έτσι ώστε να υπάρχει και η ποικιλία που λέγαμε παραπάνω αλλά και να έχετε όλα τα υλικά πρόχειρα.

10. Πρωινό στο σπίτι
Μην πέσετε στην παγίδα του "το παιδί δεν τρώει το πρωί". Απλά θυμηθείτε εκείνα τα πλούσια πρωινά των διακοπών σας και το πως άδειασε το πιάτο σε χρόνο αστραπή! 
Το τρέξιμο "να προλάβουμε" με τον καφέ ή το γάλα στο χέρι δημιουργεί εκνευρισμό σε όλους. Απλά κάντε τη θυσία και ξυπνήστε λιγάκι πιο νωρίς και ετοιμάστε κάτι απλό όπως μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι ή δημητριακά με γάλα. Το πρωϊνό του Σαββατοκύριακου είναι μια καλή ευκαιρία να τα περιποιηθείτε προετοιμάζοντας ομελέτες, "αβγοφέτες", τηγανίτες, βάφλες και διάφορες άλλες νοστιμιές που απαιτούν χρόνο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
30 Recipe Round Up for School and After School Snacks - Ioanna's Notebook


10 Helpful Tips for Kid's School Lunch & Snacks - 10 Συμβουλές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο | Ioanna's Notebook


You Might Also Like

1 σχόλια

myTaste.gr