ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ / BASIL PESTO SAUCE

2.6.16


(scroll down for English)

Το πέστο είναι ιταλικό παρασκεύασμα με βάση τα φύλλα του βασιλικού, σκόρδο και ελαιόλαδο, κουκουνάρι και τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα, που πολτοποιούνται ώστε να έχουν υφή σάλτσας. Χρησιμοποιείται κυρίως ως σάλτσα σε μακαρόνια αλλά μπορούμε να το προσθέσουμε σε σαλάτες, σε βραστές πατάτες ή ακόμα και στη πίτσα.
Το όνομα pesto προέρχεται από τη λέξη pestare, που σημαίνει κοπανίζω, συντρίβω. Σύμφωνα με την παράδοση, τα συστατικά αλέθονται σε μαρμάρινο γουδί με ένα ξύλινο γουδοχέρι. Το πέστο είναι ένας γενικός όρος για οτιδήποτε γίνεται με κοπάνισμα αλλά το πέστο βασιλικού της Γένοβας (Pesto Genovese) είναι το πιο δημοφιλές πέστο.

Η σάλτσα πέστο είναι από τις αγαπημένες μας. Ειδικά ο γιος μου τη λατρεύει. Είναι ικανός να φάει μονομιάς ολόκληρο το βάζο. Η μητέρα μου από την άλλη, καθόλου δεν συμερίζετε την αγάπη μας για τον βασιλικό καθώς δεν αντέχει καθόλου τη μυρωδιά του στο φαγητό αλλά αυτό δεν την εμποδίζει από το να φυτεύει κάθε χρόνο αμέτρητους βασιλικούς στον κήπο της. Ετσι λοιπόν κάθε φορά που τα φυτά φουντώνουν και θέλουν "αραίωμα" φροντίζει να μου στέλνει τα φύλλα για να φτιάξω πέστο. 
Η παρασκευή του δεν απαιτεί πολύ χρόνο και για ευκολία το φτιάχνω στο μπλέντερ. Πιστέψτε με μόλις δοκιμάσετε το δικό σας σπιτικό πέστο, δεν θα αγοράσετε ξανά έτοιμο.

 Εκτυπώστε τη συνταγή

ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

Προετοιμασία: 10 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό
3 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. κουκουνάρι
1/2 - 3/4 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (ή πεκορίνο)
1/2 - 3/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το βασιλικό και χωρίζουμε τα φύλλα του. Χτυπάμε λίγα λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσουμε όλα, προσθέτουμε το κουκουνάρι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε εναλλάξ το τυρί και το ελαιόλαδο. Στο τέλος δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώσουμε.
Μεταφέρουμε το πέστο σε γυάλινο βάζο, καλύπτουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και διατηρούμε στο ψυγείο. 

Σημ.
1. Φροντίστε να μην αφήσετε καθόλου κοτσάνι, γιατί το πέστο θα πικρίσει. 
2. Το τυρί πρέπει να είναι φρεσκοτριμμένο.
3. Για να προσθέσουμε το πέστο στο φαγητό, πρώτα αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και μετά βάζουμε το πέστο, διότι διαφορετικά θα ψηθεί το τυρί και θα χωρίσει το λάδι. 


Δείτε μερικές ιδέες για το που αλλού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Pesto Dip με κριτσίνια και προσούτο

 Ioanna's Notebook - Pesto Tortellini bake

Gadgets για την κουζίνα

 
Pesto is an Italian sauce. Basil leaves, garlic, olive oil, pine nuts and Pecorino or Parmesan cheese are crushed together to form a sauce. Pesto is used mainly as a pasta sauce, but it can be added to salads, boiled potatoes & vegetables or even as pizza sauce.
The word pesto comes from the word pestare, which means pound, smash. According to tradition, the ingredients are ground in a marble mortar with a wooden pestle. Pesto is a general term for anything done by crushing but the Genoa basil pesto (Pesto Genovese) is the most popular pesto.

Pesto sauce is our favorite one. My son loves it. He is able to spoon eat an entire jar by himself. My mother on the other had, doesn't sympathize our love for basil as she can't stand its smell on the food but she loves the actual plant. So each spring she plants countless basil plants at the garden. Whenever the plants fester and want some "thinning", she always send me over the leaves to make basil pesto.
Making pesto its very easy and you can use your food processor. Trust me, once you start making your own basil pesto sauce, you will never want to buy the storebought one (unless you ran out). 


Print the recipe

BASIL PESTO SAUCE

Preparation: 10 minutes

INGREDIENTS
1 bunch basil leaves
3 garlic cloves
3 tbsp pine nuts
1/2 - 3/4 cup freshly grated Parmesan cheese (or Pecorino cheese)
1/2 - 3/4 cup olive oil
salt, pepper

DIRECTIONS
Rinse basil and dry thoroughly on a paper towel. Add leaves and garlic on the food processor and blend. When it is combined, add the pine nuts. Continue by adding some cheese and some olive oil alternately until it has the consinstancy you want. At the end add salt and pepper. 
Transfer the sauce in a glass jar, cover the surface with olive oil and store in refrigerator.

Just some notes
1. Be sure not to leave any stalk because it will make your sauce bitter.
2. Make sure your cheese is freshly grated.
3. In order to add the pesto in your food, first withdraw from the heat and then add the pesto, otherwise the cheese will be cooked and that will cause the oil to split. 

Here are some ideas how to use it
 

 Ioanna's Notebook - Pesto Tortellini bake

Kitchen Gadgets Shopping



You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr