ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ / BEEF WITH EGGPLANTS

15.7.15

Ioanna's Notebook - Beef with eggplants
(scroll down for English)

Πάντα όταν τρώω μοσχαράκι με τις μελιτζάνες, θυμάμαι την γιαγιά μου με νοσταλγία. Ζούσε με τον παππού μου σε ένα πολύ μικρό χωριό και κάθε καλοκαίρι, όταν τα σχολεία τελείωναν, πηγαίναμε να την επισκεφτούμε. Αυτό ήταν το γιορτινό φαγητό της και κάθε φορά φρόντιζε πάντα να μας το μαγειρέψει για να μας περιποιηθεί. Όσοι την γνώριζαν, ήξεραν ότι τα φαγητά που έφτιαχνε ήταν μετρημένα στα δάκτυλα - του ενός χεριού - αλλά ότι έφτιαχνε ήταν ασυναγώνιστο. 

Εκτυπώστε την συνταγή

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

6 άτομα
Προετοιμασία: 1 ώρα & 30 λεπτά - Μαγείρεμα: 2 ώρες & 40 λεπτά


ΥΛΙΚΑ
1½ κιλό μελιτζάνες
1 κιλό μοσχάρι νουά (από σπάλα), κομμένο σε μερίδες.
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1½ φλ. τομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1 κ.σ. τοματοπελτέ
1 φλ. ζεστό νερό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γλ. ξερή μαντζουράνα
Μερικούς κόκκους μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1,5 εκ. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Τις αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους και να ξεπικρύσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κρέας, την πάπρικα και λίγο μαύρο πιπέρι και σοτάρουμε να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την φρέσκια τομάτα, τον πελτέ, την ζάχαρη, το νερό, την ματζουράνα, το μπαχάρι και αλάτι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκί και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200°C για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Βάζουμε το κρέας με την σάλτσα του σε ένα αντικολλητικό σκεύος (ή γάστρα) και προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Εάν το σκεύος μας διαθέτει καπάκι το χρησιμοποιούμε, διαφορετικά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το μοσχαράκι με τις μελιτσάνες στους 200°C για 2 ώρες. 
Eating beef with eggplants, always remains me of my grandmother. She was leaving with my grandfather in a tiny village and every summer when the school ended, we're visiting them. This was her festive dish and each and every time, she was cooking it for us. Those who knew her, knew that she didn't liked cooking and baking at all and that the dishes she made were only a handful but whatever she cooked was delicious.
Print the recipe

BEEF WITH EGGPLANTS

6 servings
Preparation: 1 hour & 30 minutes - Cooking: 2 hours & 40 minutes
INGREDIENTS
1 1/2 kg eggplants
1 kg  beef (from shoulder), cut into portions.
1 large onion, thinly sliced
3 cloves garlic, minced
1/3 cup olive oil
11/2 cups fresh tomato grated (or 1 can of tomato chunks)
1 tbsp tomato paste
1 cup hot water
1 tsp sugar
1 tsp sweet paprika
1 tsp dry marjoram
some allspice berries
salt, pepper
DIRECTIONS
Peel the eggplant and cut into slices about 1.5 cm thick. Place them in a colander and sprinkle with coarse salt. Leave them for at least 1 hour to eliminate the liquids and the bitterness. Rinse and drain.
In a pan put 3 tbsp olive oil and cook the onion and garlic until they become lightly brown. Add the meat, paprika and a little black pepper and sauté until they get lightly brown. Add the fresh tomatoes (or can), tomato paste, sugar, water, marjoram, allspice and salt. Cover and let simmer for 15 minutes.
Place the eggplants in a baking pan and drizzle with remaining olive oil. Bake at 200oC for 15 minutes, until they start to change color.
Place the meat with the sauce in a nonstick baking pan and add the eggplants. If the pan has its own lid use it, otherwise cover the pan with foil. Bake at 200oC for 2 hours. 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr