CHICKEN ENCHILADAS & HOMEMADE SAUCE

22.4.15


Το φαγητό είναι για εμένα μεγάλη απόλαυση και μια από τις μεγαλύτερες μου αδυναμίες είναι το μεξικάνικο φαγητό. Ευτυχώς, που η αγάπη μου αυτή έχει μεταφερθεί και στα υπόλοιπα μέλη της της οικογένειας (ακόμα και στα μικρά μου!) και δεν χάνουμε την ευκαιρία να γευτούμε την Μεξικάνικη κουζίνα. 
Ένα από τα φαγητά που φτιάχνω συχνά, διότι αρέσει σε όλους μας είναι Enchiladas κοτόπουλο. Μαλακές πιτούλες γεμιστές με μπόλικο τυράκι, κοτόπουλο και σαλτσούλα. Μην αποθαρυνθείτε από τα πολλά υλικά, εάν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ψητό κοτόπουλο και έχετε έτοιμη την σαλτσούλα από την προηγούμενη ημέρα θα το ετοιμάσετε σε χρόνο dt! Ακόμα δείτε παρακάτω το tip μου για το πως να ψιλοκόψετε εύκολα και γρήγορα το κοτόπουλο. 


ENCHILADAS ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
6 άτομα
Προετοιμασία: 15 λεπτά - Ψήσιμο: 30 λεπτά 

ΥΛΙΚΑ 
3 φλ. ψιλοκομμένο ψητό κοτόπουλο*
3 φλ. τριμμένα ανάμεικτα κίτρινα τυριά (γκούντα, ρεγκάτο, ένταμ)
2-3 φλ. σάλτσα enchilada*
1 φλ. ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά 
1/3 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο (ή μαϊντανό)
αλάτι, πιπέρι
12 μαλακές tortillas*

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το κοτόπουλο με 2 φλ. από το τυρί και 1 φλ. από την σάλτσα, τις πιπεριές, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι (το μείγμα πρέπει να είναι ελαφρώς ζουμερό ώστε να μην μας στεγνώσει στο ψήσιμο).
Μαλακώνουμε τις tortillas στον φούρνο μικροκυμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος. 
Γεμίζουμε κάθε tortilla με περίπου 1/3 φλ. από το μείγμα και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Περιχύνουμε με ένα 1 φλ. σάλτσα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Στην συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί.
Σερβίρονται ζεστά με επιπλέον σάλτσα εάν το επιθυμούμε.

*ΣΑΛΤΣΑ ENCHILADA
περίπου 3 φλ. 
Προετοιμασία: 10 λεπτά - Ψήσιμο: 15 λεπτά

ΥΛΙΚΑ 
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. τσίλι σκόνη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.γλ. κύμινο 
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
1/2 φλ. νερό 
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι (περίπου 5 λεπτά). 
Προσθέτουμε το τσίλι, το κύμινο και την ζάχαρη. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και προσθέτουμε το νερό και την ντομάτα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Σημ.: 
*Το κοτόπουλο ψιλοκόβετε εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας το multi. Το βάζουμε λίγο λίγο στο ειδικό δοχείο (χωρίς υγρά) και ψιλοκόβουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα. 
*Εάν δεν βρείτε tortillas, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρές αραβικές πίτες, είναι το ίδιο νόστιμο.

Καλή όρεξη!


Food is one of my greatest pleasures and we love to explore different recipes and cousines. Mexican Food is by far our favorite.
One recipe that I make quite often is Chicken Enchiladas with homemade sauce. Soft tortillas with shredded chicken and cheese. Kids love it as long as the sauce is not very spicy. The recipe calls for many ingredients but I use rotisserie chicken and I try to make ahead the enchilada sauce. Also find below my tip for easy and quick chicken shredding. 

CHICKEN ENCHILADAS & HOMEMADE SAUCE
6 servings
Preparation: 15 min. - Baking: 30 min. 

INGREDIENTS
3 cups shredded rotisserie chicken*
3 cups shredded cheese mix (gouda, edam, regato)
2-3 cups enchilada sauce*
1 chopped green bell pepper 
1/3 cup chopped fresh cilantro (or parsley)
12 soft corn tortillas*

HOW TO MAKE
Preheat oven to 180οC. Combine the chicken with 2 cups of the cheese and 1 cup of the enchilada sauce, pepper and cilantro (or parsley). Add salt and pepper to taste (make sure the mixture is juicy enough to avoid being dry during baking). 
Soften the tortillas according to package instructions. Butter a non-stick cooking pan. 
Fill each tortilla with about 1/3 cup of chicken mixture and roll up, placing seam side down into the pan. Pour 1 cup of enchilada sauce over the top and the remaining cheese. 
Cover with foil and bake for 20-25 minutes. Remove foil and bake for about 5 minutes more until cheese is bubbly and begins to brown. 
We serve them warm with additional sauce if desired. 

*ENCHILADA SAUCE
aprx. 3 cups
Preparation: 10 min. - Baking: 15 min.

INGREDIENTS 
1 tbsp olive oil
½ onion, minced
3 tbsp chili powder
3 garlic cloves, minced
2 tsp cumin
2 tsp sugar
1 can tomato sauce
1/2 cup water
salt and pepper

HOW TO MAKE 
Heat oil in skillet. Add in onion and salt and cook until onions are softened (about 5 minutes).
Stir in the chili powder, garlic, cumin and sugar. Cook for another 5 minutes and add in tomato sauce and water. Bring to a simmer, reduce heat and cook for 5 minutes until slightly thickened. Season to taste with salt and pepper.

Notes: 
*We can shred chicken very easy and quickly with a blender. Just put small amounts of chicken into the bowl (without any liquids) and shred for a few seconds. 
*If you can't find tortillas, you can use pitta wraps. 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr